Veenendaal – Veenendaal

Veenendaal – Veenendaal 2017-04-14T14:28:08+00:00

Als je niet helemaal naar Zuid-Limburg wilt rijden voor een mooie klimtocht, is Veenendaal – Veenendaal een geweldig alternatief.

De toertocht leidt je van Veenendaal naar Rheden en weer terug. Onderweg doe je veel van de meest interessante klimmen van Midden-Nederland aan. De toertocht staat altijd vroeg in april op de agenda. Een goed moment om de benen te testen. Heb je in de winter op de spinningfiets gezeten en gesjoemeld? Dan kom je er al snel achter dat je daar alleen jezelf mee hebt.

Het is voortdurend draaien en keren op de route. Gelukkig heeft organisator AXA Valleirenners uit Veenendaal de tocht ieder jaar goed uitgepijld, zodat je geen afslag mist. Je kunt kiezen voor een tocht van 105 of 135 kilometer.

Afstand 105 135
Hoogtemeters 721 1230
GPX-route Route 105 km Route 135 km

Prachtige routes

De tocht begint bij het clubhuis van AXA Valleirenners en de eerste kilometers is het heerlijk opwarmen. Maar al na een kilometer of vijf staat de eerste klim van de dag op het programma: de Amerongse Berg. Met 4,3% gemiddeld klim je naar boven.

Na de Amerongse Berg peddel je rustig verder naar Rhenen, waar je de korte Koerheuvel tegenkomt. Net kort genoeg om op de macht naar boven te knallen, als je je goed voelt natuurlijk.

De mooiste beklimming van de tocht is voor mij de Italiaanseweg in Doorwerth. Je komt hier aan via de dijk en ongeveer ter hoogte van het kasteel sla je linksaf, het bos in. Nog geen 800 meter lang (5,4% gemiddeld), maar tijdens dit hoogtepunt van Veenendaal – Veenendaal krijg je 2 schitterende haarspeldbochten voor de wielen.

Begin je vol goede (over)moed aan de variant van 135 kilometer, maar kom je erachter dat Veenendaal – Veenendaal te vroeg komt, kun je na de stop bij Reto in Arnhem alsnog kiezen voor de 105. Dat zou jammer zijn, want rij je de 135 kilometer, dan pak je de prachtige Posbank mee. Op de terugweg naar Veenendaal kom je weer langs Doorwerth, nu om de Holleweg te beklimmen. Ben je al diep gegaan, dan kan deze klim je flink pijn doen.

De Holleweg meet ongeveer 900 meter en is een echte leegloper. Nadat je een stuk langs de Nederrijn hebt gereden, kom je aan aan de voet van de Grebbeberg. Let hier goed op, want het fietspad ligt hoger dan de rijbaan. Al te veel slingeren kan zomaar resulteren in een gevaarlijke valpartij. Na Rhenen is het rustig uitrijden naar Veenendaal.

Beklimmingen Veenendaal – Veenendaal

Tijdens de toertocht Veenendaal – Veenendaal krijg je de volgende beklimmingen voor je kiezen:

 1. Amerongse Berg-Noord
 2. Defensieweg-West
 3. Koerheuvel
 4. Wageningsche Berg-Zuid
 5. Italiaanseweg
 6. Pietersberg
 7. Heijenoordseweg
 8. Kluizeweg
 9. Emmapiramide-West*
 10. Zijpenberg-West*
 11. Posbank*
 12. Westerbouwing
 13. Holleweg
 14. Wageningsche Berg-Oost
 15. Grebbeberg
 16. Defensieweg-Oost

* niet op de route van 105 km

Voor gedetailleerde informatie over deze klimmetjes ga je naar heuvelsfietsen.nl.

Natuurlijk zijn de heuvels allemaal prima te doen, maar allemaal achter elkaar levert dit toch een rit op waar je jezelf goed kunt tegenkomen. Het is voor veel renners de eerste rit van het seizoen en je zult dan ook niet de enige zijn die met kramp langs de weg komt te staan.

Start & finish

De start & finish is bij het clubgebouw van AXA Valleirenners: Waardgelder 3 in Veenendaal. Op het industrieterrein daaromheen is voldoende (gratis) parkeergelegenheid. Inschrijven doe je via axavalleirenners.nl.