Categorieën
Blog

Mont Ventoux: rover vermomd als prooi

Rustig ligt hij daar. De Mont Ventoux. Vol in het zicht. Te wachten. Hij hoeft zich niet te verbergen. Nee, hij nodigt zelfs uit. Hoog is hij, maar de flanken zijn niet steil. De wind heeft de scherpe randen eraf geblazen. Kaal. Op de top wil niets groeien. Weinig imponerend voor een fietsberg van de haute catégorie.

De Mont Ventoux laat zich aanvreten als een kaligono-vis. Een rover vermomd als prooi. Roerloos. Door zijn gehavende uiterlijk schijnbaar in ontbinding. Wie dichtbij komt, mag zelfs een hapje nemen. Onwetend van het gevaar. Plots draaien de rollen om en is de belager gezien.

Ook wie de Ventoux achteloos besluipt, moet dat bekopen.

Enkel voortgestuwd door de angst voor een gedeukt ego

De eerste kilometers vanaf de marmeren startlijn in Bédoin zijn eenvoudig. Het asfalt glijdt soepel en moeiteloos onder de fiets door. Met 5,5% zijn Sainte-Colombe en Les Bruns snel gepasseerd. Dit kan iedereen. Snelheid omhoog. Daar is een scherpe bocht: op de kaart staat Saint-Estève. Prima. Een groene tunnel met dubbele cijfers. De berg lijkt te ontwaken. Hij heeft gewacht op de beschutting van het bos. De zomerhitte stijgt op van het asfalt en blijft hangen onder het gebladerte. Vliegen ook. Wie hier niet op bedacht was, wil terug. En snel ook. Terugrollen richting fontein en omliggende terrassen. Enkel voortgestuwd door de angst voor een gedeukt ego gaat de weg verder omhoog. Overal stilvallende fietsers. Gebogen over het stuur. Afvallers. Verloren van de Ventoux.

Daar is licht aan het eind van de tunnel. Het bos houdt op en geeft ruimte aan een pokdalig landschap. Langs Chalet Reynard, pleisterplaats voor motorrijders en dagjesmensen. Niet voor fietsers. Die passeren het restaurant en zien links de veilige vlakte van de Provence. De Ventoux gaat nu vol in de aanval. Geen bomen meer die de wind tegenhouden. De top is in zicht, maar ver weg. Kruipend gaat het. Vlak onder de top nog een laatste bocht van 11%. Om wie het haalt uit valsheid nog een laatste stomp in de maag te geven. Imponerend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *