Categorieën
Blog

Top 2000: medicijn tegen corona-zuur

Meningen, iedereen heeft ze. Zéker als het over het c-woord gaat. Argumenten meestal niet, of van het niveau gegoogled Sinterklaasgedicht. En daarmee dan gezellig het gesprek, de strijd aan. Polarisatie zou wat mij betreft het woord van 2021 moeten zijn, maar het werd #prikspijt. Sterk staaltje fake news. Alles om andermans mening te beïnvloeden. Het corona-zuur gutst uit de poriën. Luisteren naar elkaar is er niet meer bij.

‘O, wat interessant, jij denkt er anders over. Vertel eens.’ Dat dus niet.

Als in een parallel universum is er naast de giftige drek in de maatschappelijke ‘discussie’ een hoopgevend verschijnsel: de Top 2000 op Radio 2. In de laatste 168 uur van het jaar komen “de 2000 beste platen ooit gemaakt” voorbij. Volgens de luisteraars. Het volk. Beatles en Stones. Queen en de King. Vaxers en anti-vaxers. Hoe dat werkt? Iedereen mag maximaal 35 tracks nomineren voor deze Lijst der lijsten. Een week of twee voor het begin komt de uitslag. Bohemian Rhapsody op 1. Uiteraard. Vervolgens een keer géén galgen die worden rondgedragen of aantijgingen van fake news. Er is zowaar respect voor de mening van de ander. Dus het zit er nog.

Tussen Eerste Kerstdag en de jaarwisseling is daar ineens waar we met elkaar zo’n behoefte aan hebben: een nationale feestweek! Door de non-stop tv-uitzendingen zijn we er zelf toch ook een beetje bij. Jammer dat het Top 2000-café door corona niet vol staat met een hossende menigte, maar door de vele opgestelde tv-schermen kijken we mee met duizenden huiskamerfeestjes. Hossen kan ook thuis, blijkt. Lachende gezichten, liters alcohol, al voor het middaguur, ach, moet kunnen. Luchtgitaren, echte gitaren, kerstmutsen, ook op derde en vierde Kerstdag, allemaal goed. Mensen die ineens door hebben dat ze in beeld zijn en je vervolgens wild toezwaaien. Hartjes maken met hun handen. Mensen die elkaar zoenen voor de kiss cam of hun huisdier aaien. Huwelijksaanzoeken. De liefde spat van het scherm af. Een hele week lang!

Ineens staan we open voor de mening van een ander

En waarom is dit allemaal zo bijzonder? Omdat die lijst het resultaat is van ons allemaal. Iedereen vindt zijn eigen muzieksmaak gelukkig wel ergens terug. Maar dus ook de meuk die je normaal gesproken nooit op zou zetten. Waarvoor je een andere zender opzet. Behalve dus tijdens de Top 2000. Ineens staan we open voor de mening van een ander. En we brengen het geduld op om er ook echt naar te luisteren. Sterker nog, om er helemaal in op te gaan. Oudjes die uit hun dak gaan op de albumversie van Insomnia van Faithless. En van Rammsteins schurende, smerige Du Hast gaat het ineens over in Wuthering Heights van Kate Bush. Op het scherm rockers die staan mee te blèren met de frèle klanken van dit theatrale nummer. Zomaar? Ja zomaar. Omdat het kan. Omdat we het dus nog steeds kunnen.

In een jaar zitten ook nog 51 weken zonder Top 2000. Mogelijk vol met coronameningen. Als we een heel klein beetje moeite doen om elkaar te verstaan, dan wordt het nog wel wat met ons.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *