Grand Ballon vanuit Moosch

De Grand Ballon is een berg van de buitencategorie en toch binnen een paar rijden uur bereikbaar. Dat maakt deze hoogste berg van de Vogezen zeer aantrekkelijk voor de Nederlandse renner.

Je kunt deze afgeronde top van meerdere kanten beklimmen, bijvoorbeeld vanuit Cernay of vanuit Willer-sur-Thur, maar ik koos voor een opstap in Moosch.

Kerncijfers Grand Ballon

Hoogte1.348 m
Hoogteverschil940 m
Lengte klim12,4 km
Gemiddeld8,0%
Maximaal15%

Vanuit Moosch verdwijnt de weg kronkelend in het bos. Na ongeveer 5 kilometer klimmen breekt het groen open en bereik je het slaperige dorpje Geishouse. Als je de bebouwing bijna weer uit rijdt, passeer je een stenen wand en sla je rechtsaf bij het rode bushokje. Kort daarop slokt het bos je weer op.

Afdalen langs deze kant is door de putten, scheuren en losliggende steentjes zeer af te raden.

Dramatisch wegdek

Maar voordat het uitzicht verdwijnt, zie je aan het wegdek dat de tocht naar de top een hellerit zal worden. Het asfalt lijkt hier namelijk in geen twintig jaar onderhouden. De scheuren en putten zijn elk bijna een col op zich en voegen echt een dimensie toe aan de beklimming. Kilometers lang laveren om een goede lijn te vinden. Het uitblijven van tegemoetkomend verkeer en de hypnotiserende gebladerde tunnel zorgen voor een eenzaam gevoel. Hier komt pas een eind aan bij de auberge van Le Haag. Na een extreem steile strook sla je rechtsaf en voelen de laatste minuten naar de top zeer comfortabel, hoewel de ruim 7% daar misschien niet direct aanleiding toe geeft.