Mont Ventoux

In augustus 2014 was het zo ver. Eindelijk. Op naar Frankrijk om de Mont Ventoux te beklimmen. Vanaf de Route du Soleil was hij al te zien. En zelfs op afstand was hij imponerend. Steeds dichter kwamen we in de buurt van onze camping in Vaison-la-Romaine en steeds torende de Ventoux boven alles uit. Om me er even – intimiderend – aan te herinneren wat me te wachten stond.

Kerncijfers Mont Ventoux

Hoogte1912 meter
Hoogteverschil1.618 meter
Lengte klim21,4 kilometer
Gemiddelde stijging7,6%
Maximale stijging12%
Parkeren aan de voet van de Mont Ventoux in Bédoin
Klaarmaken voor de klim

Na een periode van voorbereiden, ernaar uitzien, ertegen opzien, parkeerde ik op een parkeerplaatsje net buiten Bédoin. Het was een mooie dag. Niet te warm en de wind niet al te krachtig.

Die 21 kilometer hadden er van mij ook 121 mogen zijn.

Het profielkaartje had ik goed bekeken, net als enkele video’s van anderen die de Kale Berg bedwongen hadden, dus ik wist dat het begin eenvoudig was. En inderdaad: de eerste kilometers waren niet meer dan een warming-up. Tot aan de bocht bij Saint-Estève was het rustig pedaleren.

Fietsen door het bos naar de top van de Mont Ventoux

In trance in het bos

En toen het bos. De verhalen waren niet overdreven. De stijgingspercentages enthousiast. Ik hou ervan. Wat me meteen opviel, was dat legio renners al in de eerste twee, drie kilometer van het bos compleet gesloopt waren. Hoe is dat mogelijk? Hijgend en zwetend en slingerend over de weg. De top nog ver weg. Ik had getraind, maar ook niet bijzonder veel. En toch ging het me prima af.

Doodse blikken

Rustig doortrappen. In trance. Heerlijk. Genieten van de spanning op de benen en de wetenschap dat ik nog lichter zou kunnen schakelen als dat nodig was.

Mannen en vrouwen die elk op hun eigen tempo hijgen en zuchten. Krakende fietsen en doodse blikken. Die 21 kilometer hadden er van mij ook 121 mogen zijn.

Ook ik heb de Ventoux in mijn hart gesloten. Ik kom zeker nog eens terug. Het afzien, winnen of verliezen van jezelf. Zelf verantwoordelijk voor het wel of niet halen van de top en niemand die je kan helpen.

Tegenvallende tijd

Ik had gemikt op een tijd onder het anderhalf uur, maar ik was tijdens de rit helemaal niet bezig met mijn klokje. Jammer. Iets voor de volgende keer?